Werknemers die dreigen ‘om te vallen’ en op hun achterste benen lopen. Of die collega die zich erg vaak ziekmeldt. Jij maakt je zorgen! Hoe voorkom jij dat zij langdurig uitvallen? Hoe komen zij weer in hun kracht en blijven zij aan de slag in werk dat bij hen past? Herstelcoaching helpt daarbij. Onze arbeidsdeskundige adviseert en begeleidt daar waar de werknemer dat nodig heeft. Zodat jij kunt blijven rekenen op de inzet van jouw werknemer en hoge verzuimkosten bespaart.
Werkwijze
Jouw werknemer vult een vragenlijst in waarmee hij aangeeft wat het probleem is. Dat kan gaan om zijn gezondheid. Maar vaak spelen ook heel andere factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan een thuissituatie die veel van de werknemer vergt. Wellicht is de werknemer niet meer zo gemotiveerd voor zijn werk of mist hij de juiste bekwaamheden. De arbeidsdeskundige bespreekt de vragenlijst met de werknemer, stelt de knelpunten vast en stelt een actieplan op om te voorkomen dat de werknemer uitvalt. Wij noemen dat een inzetbaarheidsplan. Als dat nodig is overlegt de arbeidsdeskundige met de bedrijfsarts van onze eigen preventieve arbodienst Lifework.
Hierna coacht de arbeidsdeskundige de werknemer naar werk dat bij hem past. Dat zal vaak het eigen werk zijn. Maar als dat nodig is, bespreekt de arbeidsdeskundige alternatieven. Of deze nu binnen of buiten de eigen organisatie zijn. Natuurlijk betrekt de arbeidsdeskundige jou daar dan bij. Hij hanteert daarbij de wettelijke spelregels rondom privacy.
Activiteiten
De volgende activiteiten vallen binnen herstelcoaching:
- Intakegesprek en opstellen inzetbaarheidsplan.
- Consult bedrijfsarts preventieve arbodienst Lifework.
- Coachingsgesprekken gericht op bijvoorbeeld.
- Afstemming gezondheid en werk;
- afstemming competenties en werk;
- afstemming privé-werkbalans;
- afstemming motivatie en werk.
- On Line Trainingen om de werknemer ‘sterker’ te maken, zoals
- omgaan met geldproblemen;
- omgaan met spanningsklachten;
- omgaan met rouwverwerking;
- verbeteren van de leefstijl;
- oriëntatie: past mijn werk nog wel bij mij?
- Werkgeveradvies voor subsidies en risicobeperkende regelingen.
- Nazorggesprekken.
De advisering en begeleiding duurt 6 tot 9 maanden en omvat een geheel van in ieder geval 20 coachingsgesprekken.
Resultaat
In de afgelopen jaren is 80% van de deelnemende werknemers gecoacht naar een werksetting zonder (langdurig) ziekteverzuim. In 89% van de gevallen was het coachingstraject gericht op het eigen werk. 11% van de coachingstrajecten leidde naar aangepast of ander werk waar de werknemer weer duurzaam inzetbaar was.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.